18 Kasım 2013 Pazartesi

TEKNOLOJİ STAJI | AUTOCAD


10.06.2013

Autocad programı arayüzü, kişiselleştirme komutlar genel olarak anlatıldı. Ayarlar(options), kaydetme (save ve autosave), toolbarlar ve customization gibi temel konular anlatıldı. Line komutuyla giriş yapıldı.

12.06.2013

Mutlak koordinat sistemi x,y ya da –x,-y ve bağıl koordinat sistemi @x,y ya da @-x,-y kullanarak çizim yapıldı.
Import,insert gibi komutlar, ölçülendirme ve ölçülerin stilini belirleme öğretildi.

19.06.2013

Ortho ve polar kullanımı,rectangle ve circle(circle-tan tan radius) komutları, layer, region, list(metrekare)
Office programlarından autocade copy paste yapılabileceği gösterildi. Copy, move, mirror komutları







24.06.2013

Hatch (solid,gradient,swatch -scale-angle)
Format-layer, osnap
Belirli bir açıyla line çizme anlatıldı.
Yazı yazma (text,multiline text)







26.06.2013


Polygon çizme (inscribed, circumscribed - circle), array(rectangular, polar) ve explode komutları
Uygulama yapıldı.











01.07.2013

Fillet, stretch, extend, donut,ellipse, scale komutları , objeleri block yapmak ve hazır block objeleri almak
Uygulama yapıldı.



03.07.2013

arc (start, center , end - Start, Center, Angle - Start, Center, Length - Start, End, Direction - Start, End, Radius)
otrack

08.07.2013

Point ve point style, divide, measure, polyline, multiline ve alan hesabı-area
Uygulama yapıldı.








10.07.2013

Uygulama yapıldı.
Path array, helix, ray, xline, table(tablo çizimi), parametric, parallel, offset from origin
Çıktı almak – Plot ve özellikleri gösterildi.
multiline




17.07.2013

Autocadde 3D çizime geçildi.
3D de osnap kullanımı
Extrude, subtract, fillet komutları

22.07.2013

3D de osnap kullanımı
3D rotate, union, presspull

24.07.2013

Box-wedge, cone-pyramid, sphere, cylinder, torus, helix, sweep, planar surface, extrude(path), polysolid, intersect, loft, revolve
View-orbit-continuous orbit

29.07.2013

Ekran görüntüsünü mouse ile döndürmek, ışık kaynağı koyma şiddetini, rengini ve gölgeri ayarlamak, spot ışığı eklemek, render almak, coğrafi lokasyon ve güneş bilgilerini ayarlamak,

31.07.2013

Render almak
View-render-materials, malzeme atamak



GEZİ STAJI | PORTO


PORTO (OPORTO)

Kuzey Portekiz’de, Douro nehrinin Atlas okyanusuna döküldüğü yerde bulunan, ülkenin ikinci büyük şehri olan Porto, antik bir liman kentidir. Güneydeki başkent Lizbon’a göre farklı bir kültüre, tarihe ve iklime sahiptir. Douro nehrinin her iki yakasındaki rengarenk evleri ile Porto pitoresk kentlerden biridir. Douro nehrinin kuzey yakasında bulunan şehir merkezi 1996 yılında Unesco tarafından Dünya mirası listesine alınmıştır. Şehrin yerleşimi Roma İmparatorluğu'nun bir karakolu olduğu yüzyıllar öncesine dayanıyor. Bu dönemde Lizbon ve Braga arası ticarette önemli rol oynamıştır. Adının kaynağının latince adı Portus Cale, olduğu bilinir. Porto'nun en bilinen ihraç malı Porto şarabı'dır. Bu özel şarap için yetiştirilen üzüm çeşitleri, Douro nehri boyunca yetiştirilen üzüm bağlarını kapsamaktadır. 1756'da çıkarılan bir yasayla Porto şarabın üretiminde kullanılan üzüm çeşidi ve şarabın tarifi korunmaktadır.

Azulejos Çinili Seramik Kaplı Binalar
Porto’da dış cepheleri mavi beyaz çinili seramiklerle kaplı bir çok tarihi yapı var. Mavi beyaz çinilerde çeşitli hikayeler, tarihi ve dini olaylar resmediliyor. Bu süslemeler Portekiz’in en önde gelen kültürel ve tarihi varlıklarından biri. Bu sanata Portekizce ‘mavi’ kelimesinden türeyen Azulejos ismi veriliyor.























Estação de São Bento


VILA NOVA DE GAIA

Porto şehrinin güneyinde, Douro nehrinin diğer tarafında kalan alan Gaia dır. Dünyaca ünlü porto şarabının depolandığı ve yıllandığı şarap mahzenlerinin bulunduğu bölgedir.







CLERIGOS TOWER

Clérigos Kilisesi Kulesi 1763'te tamamlandığında Portekiz'in en uzun yapısı unvanına sahipti. Cais da Ribeira’ya gelen gemiler tarafından rehber olarak kullanılırdı. İtalyan mimar Nasoni tarafından 18.yüzyılın ortalarında tasarlanan kule ve kilise kentin dikkat çekici barok simgelerindendir. 75m yüksekliğindedir. Kilisenin içinde çok Barok-Rokoko tarzında çok renkli mermerler dikkat çeker.  Kilise içinde küçük bir şapel içinde Nasoni’nin mezarı bulunur. Kilisenin ön cephesi konturları, kubbeleri ve kulesi ile barok rötuşlar içerir. İç mekan malzemesi granit ve mermer olan, mimarın becerilerini gösteren barok oyma işleriyle kaplı tek bir neften oluşur. Ana şapelde Manuel Porto tarafından yapılmış çok renkli altar panosu dikkat çeker. Bu yapıyı diğer yapılardan ayıran özellik, kiliseni batı kısmında yükselen barok bezemeler içeren granit saat kulesidir. İç kısmında 240 derecelik bir merdiven bulunur.







AVENIDA DOS ALIADOS | PRAÇA  DA LIBERDADE


Avenida dos Aliados, genelde oteller ve bankaların ana şubeleri ile çevrili eğimli bir bulvar  ve merkezi bir kordondan oluşur. Daha önce bu merkez bir bahçeyken, 2006 da Alvaro Siza Vieira tarafından yeniden modellenmiştir. Caddenin başında 70 m uzunluğundaki çan kulesiyle belediye binası bulunuyor. Granit ve mermerden yapılmıştır.Binanın önünde Portekizli yazar Almeida Garrett’in modernist heykeli bulunur.
Caddenin diğer ucunda şehrin merkezini  oluşturan  Praça da Liberdade meydanı ve Kral IV. Pedro’nun at üzerinde bir heykeli bulunur. Meydanın yapımı 18.yüzyılın başlangıcına dayanır son halini 1916'dan sonra almıştır.





KÖPRÜLER

Dom Luis Köprüsü
Porto’nun ikonik köprülerinden olan Dom Luis köprüsü Porto ve şarap mahzenlerinin bulunduğu Gaia’yı birbirine bağlar. 1886'da açıldığında dünyanın en uzun demir kemeriydi.
Günümüzde üst seviye metro ulaşımı, alt seviye ise yayalar ve arabalar tarafından kullanılır.




Douro nehrinin üzerinde 4 köprü daha vardır. Bunların en ünlüsü 1876'da yapımı tamamlanan, aynı zamanda demiryolu köprüsü olan Dona Maria Pia köprüsüdür. Gustav Eiffel tarafından, Paris’teki Eyfel Kulesinden önce tasarlanmıştır. Adını Kral I. Luis’in eşinden almıştır. Yapıldığı dönemde geçtiği açıklık sayesinde dünya rekoruna sahip olmuştur. 1991'e kadar kullanılmıştır.

Diğer köprüler; Ponte do Infante (280 mlik betonarme kemeriyle dünyanın en uzunu), üç kemerli Ponte de São João, ve 270 metreyi tek bir kemerin desteğiyle geçen Arrabida Köprüsü dür.



JARDINS DO PALACIO DE CRISTAL (CRYSTAL PALACE BAHÇELERİ)

1956'da yapılmış dev bir kubbe şeklindeki pavyon 19. yüzyılda, demir ve cam kullanılan Crystal Palace’ın yerini almıştır. Günümüzde konserler ve spor müsabakaları için kullanılır. Etrafı göl,  çiçek türleri ve tavuşkuşlarıyla çevrilidir. Ayrıca multimedya kütüphanesi, oditoryum, kafeterya ve Romantik Müzeyi barındırır.











SÉ DO PORTO (KATEDRAL)

Porto’nun kale gibi fakat sade olan katedrali, Denizci Prens Henry’nin vaftiz edildiği ve 14.yyda Kral I. John’un, İngiliz Prenses Philippa ile evlendiği yerdir. Binanın kökeni 12.yüzyıla dayanır. Cephesindeki Gotik tarzdaki gül pencere, 18.yüzyıldaki barok değişikliklerden sonra orijinal cepheden bugüne kalan tek parçadır. Kuzey girişindeki kemeraltı ve iç mekandaki tamamen gümüşten yapılmış altar panosu 18.yüzyılda eklenmiştir. 18.yüzyıla ait mavi-beyaz çinilerin kapladığı Gotik kemerli geçitler, kilisenin kendisinden, daha çok ön plana çıkmıştır. Porto’nun en büyük kilisesidir. Aslında 12.yyda inşa edilen bu katedral hala original mazgal siperlerine ve 18.yy eklemeleriyle kaplı olmasına ragmen kulelerine sahiptir. En önemli eklemeler 14.yüzyılda Gotik gül pencere ve kemerli geçit, 17.yüzyılda mihrap yeri(kilisede rahip ve koronun yeri) ve 18.yüzyılda yüksek altar ve rokoko girişidir.











SÃO FRANCISCO KİLİSESİ (IGREJA DE SÃO FRANCISCO)

14. yüzyılda Kral D. Fernando döneminde yapılmıştır. Dışarıdan sıradan bir 14.yüzyıl gotik ve barok yapı olarak görünen kilisenin iç mekanı Avrupa’nın en zengin mekanlarındandır. 17. ve 18. Yüzyıl barok dekorasyonuna sahiptir. Tonozlar ve sütunlarda bolca yaldızlı ahşap oymalar,altından melek, bitki ve hayvan figürleri bulunur. Kilisenin planı üç nefi,çıkıntılı çapraz sahınları,üç parçalı üst bölümü ve içerisindeki ana şapeliyle genel olarak Gotik stilindedir. Pencere deliklerinin dekorasyonu gibi bazı yenilikler daha sonra eklenmiştir. 400 kg saf altın kullanıldığı söyleniyor. Mermerden yapılmış geniş yivli Gotik kemerler altınla kaplı olmayan nadir kısımlardır. Kilisenin altında mezarlık bölümü bulunur.















ST. ILDEFONSO KİLİSESİ


1724-1730 yılları arasında yapılmıştır. Tepenin üstünde duran bu barok kilise cephesindeki mavi-beyaz  çini kaplamalarıyla tanınır. Oval iç mekanda Neoklasik yan altarlar bulunur. Ana altarda, Nicolau Nasoni tarafından yapılmış olan altar panosu bulunur.







CASA DA MUSICA (HOUSE OF MUSIC)

12 katlı , düzensiz biçimli bu yapı mimar Rem Koolhaas tarafından her tarzdan müzikal performanslara yönelik bir yapı olarak yapılmıştır. 2005'te açılmıştır. Çarpıcı beyaz betonarme strüktür dikkatli,özenli bir binadır. İçerisinde iyi akustiğe sahip 1300 oturma kapasiteli bir oditoryum bulunur. Oditoryumda duvara sabitlenmiş bir barok organ vardır. VIP odasında elle boyanmış mavi çiniler çağdaş minimalizmi geleneksel dokunuşlarla harmanlar. Dünyaca orkestralar burada konser vermektedir. En üst kat restoran bölümüdür. Bina dışarıdan şehrin ortasına konmuş bir meteor olarak tanımlanabilir. Yakın çevresinde üzerinde bir aslan ve basık bir Fransız kartalı bulunan bir kolon olan, Portekiz ve İngiltere arasındaki Yarımada Savaşındaki Portekiz zaferinin anıtı bulunuyor. Alan altyapısı, dinamiği, yenilikçiliği ve prestijli programlamasıyla kendini gururlandırıyor.














Portekiz ve İngiltere arasındaki Yarımada Savaşındaki Portekiz zaferinin anıtı










http://www.gooporto.com/
http://www.porto-tourism.com/
http://www.visitportugal.com/pt-pt
http://www.wikipedia.org/
http://yolculukta.wordpress.com/
http://tatil.milliyet.com.tr/